日本質量分析学会 第71回質量分析総合討論会

演題概要

ポスター発表

第1日 5月15日(月)  P会場(ホワイエ,会議室1004-1007)

SFC-MS/MSを用いた機能性関与成分分析 -博多すぎたけの機能性表示食品制度への届出に向けて-

(1CERI2九大院農3ドリームマッシュ)
o橋本鞠香1王冬梅2伊佐亜希子2范佳欣2古賀由香1吉田圭佑1井上義之1廣松謙伸3清水邦義2

Hakata Sugitake (Pholiota adiposa) was reported an inhibitory effect on elevation of blood glucose and this functional component was LysoPE 18:2 (MLPE). We have established a quantitative SFC-MS/MS analysis method for MLPE in Hakata Sugitake with LysoPE 18:0/0:0 (MOPE) as the reference substance. Our achievements will greatly contribute to the registration of Hakata Sugitake in foods with function claims.